Bjerringbro Gymnasium - oversigt og vejledning om genrer brugt i undervisningen i gymnasiet
Matematik

Matematiktekster forsøger generelt at sætte læseren ind i en matematisk tankegang. Dette gælder, når teksten er en matematikbog, skrevet af en ekspert, men også når man laver sin ugentlige matematikaflevering, som måske kun bliver læst af læreren.
To ting er karakteristisk for en matematiktekst:
  • Den er formuleret kort og præcist
  • Teksten er ofte multimodal
Som hovedregel bør et argument eller en forklaring inkluderes i teksten, hvis den er nødvendig for at forstå den matematiske tankegang. Desuden bør man begrænse sig til at skrive det, der er tilstrækkeligt, for at forstå tankegangen. Hvad der er nødvendigt og tilstrækkeligt afhænger meget af tekstens karakter. Besvarelsen af en øvelse, der går ud på at reducere et udtryk, kræver ikke nær så meget tekst, som en kompliceret opgave, der handler om en virkelig problemstilling. Der er ofte en høj grad af fagtermer (retvinklet, differentiabel, polynomium...) i en matematiktekst. Dette er ligeledes nødvendigt for at kunne gøre teksten kort og præcis.

En multimodal tekst er en tekst der indeholder mange forskellige komponenter. For en matematiktekst er disse komponenter ofte tekst, regneudtryk, billeder/figurer/skitser, tabeller og grafer. Man bør altid overveje hvilke komponenter, der bedst muligt støtter op om de argumenter og pointer, man gerne vil fremhæve. Det kan f.eks. være svært at læse besvarelsen af en geometriopgave, hvis ikke besvarelsen indeholder en god skitse/figur.
Genrer
Sub-genrer (Spørgeord, Skrivehandlinger, Afsnit,...)
Tilbage til forsiden (Fag og Alle genrer)
Bjerringbro Gymnasium